VAHİT DABAK

12 MART İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ

Sevgili okurlar çok önemli olayların vuku bulduğu mart ayının ikinci haftasının en önemli günlerinden birini teşkil eden 12 Mart istiklal marşının kabul gününü, Tabiki bir millete mal edilmiş İstiklal marşının yazarı M. Akif ERSOY’dan da bahsetmeye çalışacağım.
KORKMA SÖNMEZ BU ŞAFAKLARDA YÜZEN ALSANCAK.
ÇATMA KURBAN OLAYIM ÇEHRENİ EY NAZLI HİLAL.
BEN EZELDEN BERİDİR HÜR YAŞADIM HÜR YAŞARIM.
GARBIN AFAKINI SARMIŞSA ÇELİK ZIRHLI DUVAR
ARKADAŞ YURDUMA ALÇAKLARI UĞRATMA SAKIN.
BASTIĞIN YERLERİ ‘TOPRAK’ DİYE GEÇME TANI.
KİM BU CENNET VATANIN UĞRUNA OLMAZKİ FEDA.
RUHUMU SENDEN, İLAHİ, ŞUDUR ANCAK EMELİ.
EBEDİYEN SANA YOK IRKIMA YOK İZMİHLAL,
HAKKIDIR HAKKA TAPAN MİLLETİMİN İSTİKLAL.
İlk mısralarından örnekler verdiğim her kıtası imgelerle dolu olan Türkün yüreğindeki asil kanı bütün vücuduna yayan bir abidedir. İstiklal marşı Türk Milletinin genetik kodunun şiirle ifadesidir. Mehmet Akif’ide İstiklal marşınıda birkaç satıra sığdırmak elbette mümkün değildir. Ancak bilgilerimizi tazelemekle yetineceğiz, çünkü İstiklal marşı Türk milletini dünü, bu günü ve yarınını betimleyen şaheser Milli ve manevi bir destandır.
25 Ekim 1920 yılında Hâkimiyet-i Milliye gazetesi Türk milletinin geçmişini ve geleceğini milli duygularla ifade edebilecek bir şiir yarışması ilanında bulunur ve birinciye ödül vaad edilir.
Mehmet Akif Ersoy neticesi itibarıyla bir ödül olacak yarışmanın Milli duyguları yansıtamayacağını düşünüyor ve buna inanıyordu. 700 yakın yapılan şiir müracaatları içerisinde Mehmet Akif’i yakından tanıyan onun Milli ve Manevi duygularını bilenMilli eğitim Bakanı Türk Ocakları Genel Başkanı Hamdullah Suphi TANRIÖVER şairler arasında Akif’i göremeyince bizzat ziyaret ederek sebebini öğrenir ödülün kimsesiz çocukları koruma kollama adına faaliyet gösteren bir kuruma devredileceğine garanti vererek Akif’i şiirini yazmaya ikna eder,
Gece gündüz durmadan, uykusunda bile mısraları dizip Tacettin dergâhının duvarlarına nakşeden Mehmet Akif 7 Şubatta metni bitirerek İSTİKLAL MARŞI adını verdiği şiirini TANRIÖVER’e teslim eder.
1 Mart 1921 tarihindeki meclis oturumunda Hasan Basri beyin takriri üzerine söz alan Hamdullah Suphi Yarışmaya katılan şiirlerden yedisinin Bakanlık tarafından şartlara uygun göründüğünü, kendisinin Akif’in şiirini beğendiğini belirterek dokuz dörtlük bir beşlikten oluşan şiirin on kıtasınıda kürsüde büyük bir heyecanla okumasıyla meclis ayağa kalkarak, alkışlar arasında şiiri yad eder, Meclisin 12 Mart 1921 deki üçüncü oturumunda Hasan Basri beyin önergesiyle mecliste tercihen kabul edilir.
Mehmet Akif Safahat adlı kitabına şiiri almayarak şiirin milletin malı olduğunu belirtir.
İstiklal şairi olarakta tanıdığımız Mehmet Akif’i yakından tanımak önemli bir detaydır, Akif Aralık 1873 Sarıgazel-Fatih İSTANBUL da dünyaya gelmiştir, 27 Aralık 1936 yılında Ebedi hayata intikal etmiştir mekânı cennet olsun.
63 yıllık fırtınalı,dramalı hayatına çok şey sığdırmış olan Akif Eğitimci bir babanın evladı olarak kaliteli bir eğitim almış ve bu eğitim çerçevesinde kendini geliştirmiştir.O mülkiye temelli bir Veteriner Hekim, Hafız, Müderris, Edebiyatçı, Şair ve Milli ve Maneviyatı yoğun, dindar bir adamdır, Mandacı yanlısı sahte Müslüman ve yobazların Milli Mücadelenin, din aleyhtarı bir mücadele olduğuna dair fetvaların verildiği bir dönemde, Mustafa Kemal Atatürk tarafından Ankara’ya çağırılmış, Akif’te il il dolaşarak Türk milletinin kafa karışıklığına sebebiyet verenlerine karşı onların iddialarını çürütmüş itirazları düzeltmiştir, güçlü, şuurlu bir vaizdir.
İstiklal Marşının kabulünün 102. yıl dönümü kutlu olsun.

12 MART İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ

Giriş Yap

Yeni Nesil Medya Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin