Kılıçdaroğlu kararsızları Erdoğan karşıtlığı ile ikna ederek yanına çekmeye çalışıyor. Sadece Erdoğan’ı devirecek kadar hesap yapabilenleri ancak ikna edebilir. Millet ittifakı yönetime gelse ne oluru ayrıntılı düşünen, asla bu ittifaka destek olmaz.
Aklı kısa olmayan her seçmen genel durumdan şikâyet etse de, Kılıçdaroğlu’nun sorun gidermede Erdoğan’la yarışamayacağını bilir. Örneğin kentsel dönüşüm yönü ile kıyaslayalım. İcraat karnelerine bir bakalım. Milyonlarca evin kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğu İstanbul’da kentsel dönüşüme karşı olduğunu açıkça ifade eden İmamoğlu’nu başkan adayı yapandan ne beklenir. Hele İzmir içler acısı.Türkiye’nin konut stoku en kötü ili. Kentsel dönüşümü konuşan dahi yok.
Savunma sanayide Türkiye; tüm Dünyada kendinden bahsettiriyor. Sadece Baykar firması 1 milyar dolardan fazla ihracat yaptı. PKK geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde bitti. Yurt dışındakilerde saklanacak delik arıyor.
2000 yılında Türkiye 26 milyar dolar ihracat yaparken İngiltere 407 milyar dolar ihracat yapıyordu. İngiltere 22 yılda ihracatını % 18 artırarak 480 milyar dolara çıkardı. Türkiye ihracatını % 880 artırarak 254 milyar dolara çıkardı. 2002 de bizim on beş katımız ihracat yapan İngiltere artık iki katımız kadar ihracat yapamıyor, bu hızla onları yakalayıp geçeceğimizden şüpheniz olmasın.
Elektrik tüketimimi gelişmişliğin en net göstergesidir. 2000 yılından bu güne elektrik üretimi Avrupa’da % 20 civarında arttı. Türkiye’de % 300. Kıyaslama yapabilen olaylara geniş açıdan bakanlar Türkiye’nin geldiği noktayı görür ve Türkiye yüzyılı hayali olanları destekler.
2020 yılında başlayan Covid 19 u hesaba katmadan konuşan yorum yapan enflasyonda dem vuran ekonomistleri ve yorumcuları ilgi ile izliyor bunlar bu dünyada yaşamıyorlar mı diye kendime soruyorum. Dün akşam Ersan Şen’i dinliyorum. Yine kızgın ve gür sesle enflasyonda nasıl bu kadar kötü durumdayız diye bağırıyor. Tüm emtialar dolar bazında (ortalama 5 kat) artmışken enflasyonla mücadelenin sonuç vermeyeceğinin bilinmesi lazım. Enflasyonla mücadele edenlerin grevlerle boğuştuğunu gözden kaçırmayın.
Covid 19 sürecinde başta kömür olmak üzere 2 yıl boyunca yer altı madenleri talebin çok azı kadar üretildi. Kömür dolar bazında 6 kat, potasyum 6 kat, fosfor 5 kat doğal gaz 4,2 kat arttı. Gemi taşımaları bir konteyner Çin’den- Türkiye’ye 2000 dolardan 18 000 dolarlara çıktı. Dünya piyasalarında tün emtialar artarken Türkiye enflasyonu düşürme çabasına girse, ciddi işsizlik ve ekonomik küçülme yaşardı.
Türkiye; Covid 19 dönemini iyi durumda olan sağlık alt yapısı ve üretimde gaza basarak en az hasarla atlattı. Covid 19 öncesi Türkiye satın alma gücü paritesinde Dünyada 18. sırada iken, bu gün 11. sıraya yükseldi. SAGP yazın wikipedia dan bakın göreceksiniz. Hem Dünya Bankası hem de İMF’in sıralamasına bakabilirsiniz.
Türkiye’de sorun yok demiyorum. 21. Yüzyılı Türkiye yüzyılı yapmak isteyen bir lider ve bu uğurada gece gündüz çalışan, başarıları ile dünyanın ilgisini çeken on binlerce mühendis ve teknik eleman var. Bu ülke harekete geçti birkere, sıkıntılar çekse de geleceğimiz parlaktır diyor, okurlarıma selam ve saygılar sunuyorum.
EMRAL CÖMERT