Küresel Gazeteciler Konseyinin misyonu; kamu diplomasisine yardımcı olmak, basın yolu ile etki alanımızı genişletmek, kalıcı dostluklar oluşturmak, ülkenin ve insanlığın faydasına çalışmaktır.
Ülkemizin yılarca haklı olduğu konularda dahi suçlandığına, hatta dışlandığına şahit olduk. Bu nedenle KGK’nin öneminin iyi bilinmesi gerekir. KGK, Yunus Emre Enstitüsü gibi Türkiye’nin ve mazlumların haklarını savunan, Türkçenin öğretilmesini amaçlayan kurumlara ve kişilere ödül vererek ülkemiz için çalışanları teşvik etmektedir.
Küresel Gazeteciler Konseyinin 3. Alanya buluşmasında verilen ödüller konseyin amacını gösterir nitelikte idi. Uzayda Türk bayrağı açan ilk Türk ve Müslüman Kazak Kozmonot, Toktar Ebubekirov’a küresel bilim ödülünün verilmesi çok anlamlıydı. Küresel spor ödülü kadın milli takım adına ve voleybol federasyonu başkanı Akif Üstündağ’a verildi. Türk Dünyası ödülü Yunus Emre Enstitüsü adına Profesör Doktor Şeref Ateş’e verildi. Küresel medya ödülü Haber Globale verildi. Küresel yardım ödülü TURMAKS adına Ali Kemaloğlu’na verildi. Turizm ödülü turizmin öncülerinden Hüseyin Baraner’e verildi.
KGK; ödülleri, misyonumuz ve vizyonumuzla örtüşen, iyi iş çıkaran, ülkemiz ve insanlık için çalışanlara verildi. Ali Kemaloğlu’nun deprem bölgesinde 7 seyyar hasta hane kurması ve bu işi kendi gücü ve yurt dışında aldığı desteklerle yapması ve yardım yapma hevesi ödüle ne kadar layık olduğunu gösteriyor.
KGK toplantısında yerel medya, yaygın medya ve dış medya kendi içinde toplantılar yaptı. Çalıştay’da çok güzel sunumlar oldu. Gazetecilerin her duyduğunu yazmamalarına ve yazılanların ülke güvenliği insanların hayatına zarar vermemesi gerektiği vurgulandı. Gazetecilerin çıkar ilişkisine girmemesi tamamen doğruları yazmasına vurgu yapıldı. Gazeteciliğin etik kurallara bağlı kalarak yapılması ve şiddete karşı çıkması gerektiği ifade edildi.
KGK’nin Türkiye’nin diasporası için ciddi işler çıkardığına şahit oluyoruz. Rus TASS ajansının üst düzey yetkililerinde 10 katılımcının olması, 32 ülkeden temsilcilerin gelmesi ve bu yetkililerin ülkemize olan yaklaşım tarzı, bu konseyin iyi iş çıkarttığını göstermektedir.
Ülkemizde çok daha fazla KGK benzeri farklı sektörlerde yapılanmaya ihtiyaç var. Ticaret odaları, ihracatçılar meclisi, turizmciler gibi yurt dışı ile ilişki içinde olan her yapı yabancılar ile uzun vadeli ve kaliteli diyaloglar geliştirmeli. Ülkemizde artık yeteri sayıda dil bilen vizyon el düşünen insanımız var. KGK ilişki kurduğu, temsilcilikler açtığı ülkelerde algımızı düzeltecek, daha iyi tanınmamızı sağlayacak networku kuruyor. Bu konularda her vatandaşımız kendini sorumlu görmelidir. Adil ve makul davranışımızla hepimiz ülkemizin algısına olumlu kakı sağlamak zorundayız.
Ülkemiz birçok zorluğa rağmen, büyük mesafeler kat etti. Son yıllarda ülkemizin ABD ye angajmandan kurtulması, ülkemizin algısını yükseltti. Böylece daha çok sözü geçen, takip edilen bir ülke olduk. Bu konuda katkı sağlayanlara saygı ve sevgilerimi sunuyor, gelecek elbet bizimdir diyorum.